Va dura încă ceva timp pentru a măsura pe deplin impactul total al inundațiilor devastatoare din vestul Germaniei (precum și din Belgia și Irlanda). Adesea, impactul asupra economiei totale nu se compară cu suferința umană. În Germania, nu ar fi pentru prima dată când un dezastru natural devine un factor de schimbare a jocului politic.
Săptămâna trecută, părți din Renania de Nord-Westfalia și Renania Palatinat au fost inundate de ploi abundente și de revărsarea râurilor. În timp ce suferința umană nu poate fi evaluată la un preț sau un cost, întrebările care apar întotdeauna după astfel de dezastre naturale se referă la implicațiile generale pentru economie și, cu două luni înainte de alegerile federale, pentru politică.
Va mai dura ceva timp pentru a face cu adevărat bilanțul pagubelor economice. Dacă ne uităm la dezastrele naturale din trecut și la pagubele estimate de industria asigurărilor, constatăm că inundațiile din 2002 au avut până în prezent cel mai grav impact economic, cu o pagubă de asigurare estimată la 4,5 miliarde de euro (aproximativ 0,1% din PIB).
Impactul economic total ar trebui să rămână limitat, chiar dacă impactul existențial asupra sectoarelor comerțului cu amănuntul sau al ospitalității, care au suferit deja enorm din cauza blocajelor, nu ar trebui să fie subestimat.
Momentul important a acestui tip de dezastre naturale este că reconstrucția locuințelor și a infrastructurii ar putea avea un impact pozitiv asupra creșterii PIB-ului în viitor. În cele din urmă, creșterea PIB-ului este o măsură de flux și nu de stoc.
Toate acestea înseamnă că catastrofa umană nu poate fi pusă în cifre. Pentru întreaga economie, pagubele provocate de inundațiile actuale ar trebui să fie limitate.
Cu toate acestea, vom urmări cu atenție evoluțiile economice în următoarele săptămâni, deoarece nu ar fi prima dată în economia germană când un dezastru natural în vara dinaintea unor alegeri se dovedește a fi un schimbător de joc neașteptat.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată