fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Mai puține comenzi noi în industria prelucrătoare

industrie prelucratoare

În primele nouă luni ale acestui an comparativ cu aceeași perioada  a anului trecut, comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut cu 8,8%, arată datele Institutului Național de Statistică.

Potrivit statisticii oficiale, în perioada ianuarie – septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, au fost înregistrate scăderi, ale activităților în: industria bunurilor de uz curent cu -11%, industria  bunurilor de capital cu -10,5% și în industria bunurilor intermediare cu -7,8%. În același timp, industria bunurilor de folosință îndelungată a fost singurul grup în care s-a consemnat o creștere a comenzilor noi, respectiv cu +20,8%.

În contextul pandemiei și izolării la domiciliu, industria bunurilor de folosință îndelungată a avut o creștere semnificativă față de celelalte grupe de industrii, având ramurile ca: fabricarea mijloacelor de transport personal (piața auto în septembrie indică o creștere semnificativă),  fabricarea aparatelor electrice și neelectrice de uz casnic; producția de receptoare de radio și televiziune, producția de mobilă,  ș.a.

Pe marile grupe industriale, industria bunurilor de uz curent cuprinde: producția, prelucrarea cărnii și a produselor din carne; fabricarea produselor alimentare și nealimentare în sectorul agricol și alte activități industriale precum fabricarea încălțămintei, îmbrăcămintei și a produselor farmaceutice, ș.a.

Industria bunurilor de capital numără ramurile ca: fabricarea de construcții metalice; fabricarea armamentului și a muniției, fabricarea de nave și aeronave, vehicule militare de luptă; fabricarea echipamentelor de comunicații, ș.a.

Iar, industria bunurilor intermediare include ramurile ca: extracția minereurilor feroase și neferoase, pietrei, nisipului și argilei; fabricarea produselor din plastic, argilă, hârtie și ciment; producția echipamentelor electrice, ș.a.

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna septembrie 2020, comparativ cu aceeași lună din 2019, au crescut cu 14,2%, datorită creșterilor înregistrate în industria bunurilor de folosință îndelungată cu 38,7%, industria bunurilor de capital cu 22,3% și în industria bunurilor intermediare cu 3,5%. Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 12,6%.

Comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referință între producător și un  client și privesc livrările de bunuri și servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi livrate. Nu sunt incluse taxele legate de produse (TVA), rabaturile și discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual, anunță INS.

 

Lasă un răspuns

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp