
Salariile din Europa de Est au continuat să crească în perioada pandemiei, atât în sectorul public, cât şi în cel privat. Pandemia de coronavirus nu a reuşit să pună salariile din Europa de Est în lockdown. Analiştii ING spun că impactul pandemiei asupra pieţii muncii a fost limitat.
Dacă în restul Europei, în primăvară, se impuneau primele restricţii din cauza pandemiei, iată că în Europa de Est situaţia era alta. Aici angajaţii unguri şi cei nemţi au semnat un acord pe 3 ani pentru majorări salariale de 36%.
Sindicatele de la uzinele Mercedes-Benz din Ungaria şi managementul local german au stabilit acest acord pentru majorarea salariului de bază cu circa 90 de mii de forinţi, adică 250 de euro, de-a lungul a doi ani. De asemenea, complexul auto din Kecskemet a asigurat că numărul angajaţilor nu se va reduce până la finalul anului 2022. 4.400 de angajaţi lucrează acum acolo.
Salariul minim din Ungaria a crescut cu 8% atât în 2019, cât şi în 2020, iar unele taxe şi contribuţii au fost diminuate.
Dar salariile cresc nu doar în industria auto din Ungaria. Statistic, remuneraţiile s-au majorat în general în economiile est-europene în vremea pandemiei. În Ungaria, nu toată lumea se bucură de acest lucru.
Polonia este cea mai mare economie din Europa de Est şi salariile medii brute din sectorul antreprenorial au urcat cu 5% în noiembrie faţă de aceeaşi perioadă din 2019, la 5.484 zloţi, adică 1.237 de euro.
În Cehia, care este cea mai matură economie din regiune, salariul mediu din trimestrul trei s-a situat la 35 400 de coronane, adică 1.347 de euro.
Ajustată la inflaţie, creşterea a fost de 1,7%. Aceasta reprezintă o îmbunătăţire semnificativă faţă de intervalul anterior, când remuneraţiile au scăzut cu 2,5%. Circa 80% din angajaţi au câştigat între 16 612 coroane (632 euro) şi 55 089 de coroane (2.095 euro) pe lună. De asemenea, asta înseamnă tot o creştere de 5% faţă de anul trecut, conform Biroului de Statistică al Cehiei.
- Un jucător mic cu ambiții mari – Business Microcredit obține ratingul ESG A
- Tabloul general al pieței muncii în România în 2025: piața e tensionată, dar plină de oportunități
- Primii ani sub lupă: Cum organiza controlul ANAF în debutul unui business românesc
- Beneficii salariale deductibile în 2025: ce pot oferi angajatorii fără să fie împovărați de taxe suplimentare
- Impozite și contribuții pentru munca remote din afara României: ce riscuri sunt
- Ce înseamnă și cum aplici regula de minimis în finanțările startup-urilor
- Cum îți optimizezi legal taxele dacă ești PFA sau SRL în IT în 2025